Ponents

Divendres 4 – diumenge 6 d’abril de 2025

Breus biografies dels i les ponents de les jornades


Ana Angono

Ana Angono forma part de Black and Queer, una associació afroqueer dedicada a visibilitzar i empoderar la comunitat negra LGBTQ+. Creuen en la importància de combatre tota mena d’opressió i de donar veu a les diferents interseccions dins de la Negritud. El seu objectiu és crear un espai segur i de suport per a aquelles persones Negres que sovint no es veuen representades dins de la cisheteronormativitat, la masculinitat tòxica i l’hegemonia que predominen en els espais d’activisme.


Andrea Dip

Periodista d’investigació, autora i investigadora convidada en la Freie Universität de Berlín. Forma part de la xarxa germano-llatinoamericana “Research Against Global Authoritarianism”. Dip investiga el fonamentalisme cristià a Amèrica Llatina, els seus impactes en els drets de les dones i LGBTIQ, i les connexions entre religió, autoritarisme i ultraconservadorisme.


Anna Rius

Investigadora en desigualtats, ha treballat des de fa més de 25 anys en projectes de cooperació internacional i d’educació pel desenvolupament. Màster en salut pública i Doctora en Biomedicina, realitza la coordinació dels projectes l’Institut de les Desigualtats. Activista destacada en la lluita contra les desigualtats socials, especialment en l’àmbit de gènere, racisme i justícia humanitària.


Basha Changue

Militant antiracista i activista afrofeminista, també compagina el seu compromís polític amb la seva tasca com a formadora crítica a AfroFem Koop i les seves intervencions al sector editorial a través de l’espai afrocentrat de La Casita Ediciones.


Bass Troublesome

Bass Troublesome, creatiu i creador de contingut, és especialista en estratègia de marca personal per a xarxes socials. Ha fundat l’agència 4ward, dedicada a potenciar la marca personal de creadors, i és membre del col·lectiu Winner Circle a Barcelona, on produeix peces audiovisuals. A més, és cofundador i director de Troublemag, una revista centrada en psicologia, moda i disseny d’interiors.


Bea Cantero

Bea Cantero, activista feminista i antiracista xilena. Coordina l’àrea de prevenció de violències masclistes de Mujeres Pa’lante, i és bioquímica i professora associada de Didàctica de les Ciències Experimentals de la Universitat de Barcelona.


Carme Brugarola

Carme Brugarola és membre d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme a Ripoll, i porta molts anys combatent el racisme. És coautora del llibre Mirall sense marc. La interculturalitat al món. És membre fundadora de Teixim Ripoll, la nova plataforma que treballa per la convivència i contra els discursos d’odi, i activista de Mirall sense marc, un espai que treballa per la cultura i la interculturalitat.


Cecilio Esteve

Cecilio Esteve de Elda, Alacant, politòleg especialitzat en extrema dreta, va ser activista de CCR (Crida Contra el Racisme) i ara ho és en altres moviments antifeixistes i socials del País Valencià. Responsable de l’organització juvenil Rebeldía.


Cheikh Drame

Activista panafricanista i antiracista que participa en processos d’investigació sobre racisme. Milita a CNAACat (Comunitat Negra i Afrodescendent de Catalunya).


Cristian Carrer

Psicòleg social i s’encarrega de coordinar les diferents àrees que componen l’Observatori Contra la l’LGTBI-fòbia. En específic, es dedica a la realització de contingut de projectes, a realitzar acompanyaments psicosocials a persones que han patit discriminació per LGTBI-fòbia i imparteix formacions sobre diversitat afectiva sexual i de gènere a diferents agents socials i institucionals.


David Karvala

Activista i membre fundador d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, Catalunya, i co-coordinador de la xarxa global, World Against Racism and Fascism. Autor/coordinador dels llibres Migracions: Obrir les fronteres d’un món desigual (2023), El antifascismo del 99% (2019), entre altres. Va néixer a Finlàndia, i va créixer a Londres. Des del 1993 viu a Catalunya on, a més de participa als moviments socials, milita al grup marx21.net.


Demetrio Gómez

Nascut el 1970 a Tijuana (Mèxic) i resident a València, participa des de l’adolescència en la defensa dels Drets Humans, especialment de les minories, amb un discurs inclusiu, decolonial i interseccional. Ha treballat com a expert i formador en el Consell d’Europa, la Comissió Europea i diverses institucions internacionals en activisme racialitzat, lluita contra la xenofòbia i l’antifascisme. Actualment, és membre de la Plataforma LGBTIQA+ Romaní Europea, Ververipen i del Comitè d’IA del CoE.


Gabriela Karina Ripari

Gabriela Karina Ripari es trabajadora social argentina, feminista, defensora de derechos humanos y activista a favor de los DSR. Formó parte de la creación de la colectiva, Marea Verde Bcn y Mika Sororidad, hoy es integrante de la Red Latinoamericana de acompañantes de Aborto.


Gisette Rosas

Gisette Roses-Cardona és speaker, productora, podcaster i educadora afroveneçolana. Periodista audiovisual especialitzada en producció creativa i desenvolupament cultural, el 2017 va crear Negra Como Yo, un projecte que el 2019 es va convertir en podcast per visibilitzar la discriminació ètnica, la cultura afrollatina i el body positive. Ha fet més de 180 episodis, sent un referent afrollatí del podcasting.


Guillem Balboa Buika

Afroactivista, militant antiracista, representant a Mallorca de l’entitat CNAAE MALLORCA (Comunitat Negra Africana i Afrodescendent a Espanya). Al llarg dels anys ha estat alcalde del municipi d’Alaró, coordinador de formació política i conseller del Consell de Mallorca. Actualment és responsable de comunicació de l’Institut de Recerca i Innovació Educativa de la Universitat de les Illes Balears.


Gustavo Pecoraro

Activista en la lluita pels drets LGTBIQ+ i la resposta al VIH, va ser convocant de la primera Marxa de l’Orgull a l’Argentina el 1992. Militava a la Comunidad Homosexual Argentina des de 1984 i va fundar Gays por los Derechos Civiles el 1990 i ACT UP Buenos Aires el 1995. Des de 1998, continua la seva tasca a l’Estat Espanyol, col·laborant amb diverses associacions per la igualtat i la visibilitat.


Iolanda Maurici Jareño

Filòloga i educadora social. És una portaveu d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme des de la seva fundació, l’any 2010. Lluitadora en molts fronts, i activista a Sant Pere de Ribes, on acaba de deixar la Presidència de Ger, la històrica entitat cultural del municipi.


Jorge Mancebo

Jorge Mancebo Navalon va ser membre fundador de “Crida contra el feixisme i el racisme”, el moviment unitari a País Valencià. Actualment és col·laborador a La Directa al País Valencià. Va escriure l’article clau sobre els intents de l’extrema dreta d’aprofitar-se de la DANA, “Que la extrema derecha no te impida ver a los movimientos sociales valencianos“.


Kine Diagne

Llicenciada Polítiques i de l’Administració i estudiant del grau en Dret per la UPF. Tècnica de Projectes de Justícia Global a l’Institut de les Desigualtats i membre de la Comunitat Negra Africana i Afrodescendent (CNAAE) a Mallorca. Principalment, es dedica a la conscienciació del racisme a l’àmbit comunitari i de la cooperació internacional.


Klaudia Ugarte

Secretària de la Xarxa estatal d’Observatoris contra la LGTBI+fòbia. Activista feminista i transmaribibollo, actual presidenta de Lumagorri HAT i treballadora de l’observatori contra la LGTBI+fòbia de Gasteiz i Araba, Ikusgune. Ha participat en diferents projectes relacionats amb els drets trans, l’educació i la cultura amb perspectiva de gènere, interseccional i LGTBI+.


Luciana Peker

Luciana Peker és una periodista i escriptora argentina especialitzada en gènere. El 2023, va rebre el Premi de Premsa Escrita “Per la vida de les dones, ni una mort més” del Fons de Desenvolupament de les Nacions Unides per a la Dona, pel seu treball contra el feminicidi a Amèrica Llatina i el Carib.


Mamady Kaba

Compromès amb el desenvolupament social i la formació dels joves. És president de l’Associació Joventut Àfrica Negra de Catalunya i preshaper a l’organització Global Shaper. També és graduat en Filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona, expert en Coaching i Intel·ligència Emocional i actualment cursa un Màster en Drets Humans, Globalització i Democràcia a la Universitat Oberta de Catalunya.


Mariama Diaby

Mariama Diaby és estudiant de Medicina i Vicepresidenta de la Associación Juventud Africa Negra. Destaca el seu treball en la promoció dels drets de les persones migrants, així com la defensa de les dones i les comunitats afrodescendents.


Martina Petersen

Ballarina dedicada a la salut comunitària des d’un enfocament transfeminista i antiracista. Pertany al col·lectiu Corso on aborden la salut comunitària mitjançant eines artístiques.


Miquel Ramos

Miquel Ramos és un periodista especialitzat en l’estudi de l’extrema dreta, els discursos i els delictes d’odi i els moviments socials. És llicenciat en Ciències de la Informació i ha cursat un màster en Sociologia i Antropologia per la Universitat de València. Com a periodista, ha col·laborat amb diversos mitjans com El Temps, Diagonal, CTXT, La Directa, The Volunteer, Vilaweb, etc.


Nora Rodríguez

Advocada penalista especialitzada en violència de gènere, drets humans i delictes d’odi. Ha participat en diverses campanyes feministes i antifeixistes, així com en la investigació i el monitoratge dels grups d’extrema dreta espanyols. Coautora de l’Informe “Dels neocon als neonazis: la dreta radical a l’Estat espanyol” i de l’estudi sobre lawfare contra activistes i polítiques feministes de la Fundació Rosa Luxemburg.


Orokia Traoré

Graduada en Ciències Biomèdiques (Biomedicina) per la Universitat de Lleida, Mediadora Intercultural certificada per la (OCDS)(UIB) i Màster en Biotecnologia Aplicada a la Salut per la Universitat de les Illes Balears. Membre de l’Associació Comunitat Negra Africana Afrodescendent d’Espanya (CNAAE) a Mallorca. Fa anys que participa en organitzacions no governamentals i que imparteix xerrades amb temàtica d’empoderament, antiracisme i justícia social.


Paco Cano

Paco Cano és un investigador, docent, gestor cultural, crític i expert en discursos d’odi nascut a Cadis el 1965. Llicenciat en Filologia Hispànica per la Universitat de Cadis, especialitzat en Gestió Cultural per la Universitat d’Alcalá de Henares i Màster en Gestió d’Art Contemporani per la Universitat de Barcelona, ha treballat com a comissari independent en col·laboració amb diverses institucions culturals a nivell internacional. Forma part del consell assessor de CTXT i del consell assessor d’Acció Contra l’Odi (ACO).


Pastora Filigrana

Pastora Filigrana és una advocada especialitzada en dret laboral, sindicalista, feminista, cronista i activista pels drets humans i en especial la lluita de la comunitat gitana. Es va graduar en Dret a la Universitat de Sevilla. També té un màster en Drets Humans, Interculturalitat i Desenvolupament per la Universitat Pablo de Olavide.


Paula Rossi

Paula Rossi és una professional amb una sòlida trajectòria en la defensa dels drets humans i la lluita contra el racisme. Actualment, exerceix com a coordinadora del Servei d’Atenció i Denúncia (SAiD) i com a coordinadora general de l’entitat SOS Racisme Catalunya.


Rosa Cursach

Filòsofa, teòloga, professora d’educació secundària, política i feminista balear. Va estudiar Teologia al Centre d’Estudis Teològics de Mallorca (CETEM), i Filosofia a la Universitat de les Illes Balears. El juliol del 2015 va ser nomenada directora de l’Institut Balear de la Dona. Del 2019 al 2023 fou directora insular d’igualtat i diversitat del Consell de Mallorca. Actualment consellera electa al Consell de Mallorca a l’oposició.


Rudy Bruña

Rudy Bruña és un professional amb formació en Comunicació Social i Periodisme, especialitzat en copywriting inclusiu. Actualment, exerceix com a consultor en gènere, diversitat sexual i antiracisme, i co-coordina la comunicació estratègica.


Samira Ali

Samira Ali és organitzadora nacional de Stand Up to Racism. Va participar centralment en l’organització de les protestes contra els pogroms racistes l’estiu passat, i és una activista clau per construir l’oposició unida a l’extrema dreta arreu de Gran Bretanya.


Silvia Aldavert

Coordinadora de l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius i de (APFCIB). Llicenciada en Ciències Polítiques per la Universitat Autònoma de Barcelona. El 2018 va guanyar el premi Aspàsia en defensa de l’equitat de gènere.


Suiry Sobrino

Magister en gènere i comunicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona. Formadora en comunicació feminista decolonial i antiracista. Periodista col·laboradora a Pikara Magazine, El Maluc d’Eva de Mèxic i La Indòmita al Perú.


Tarek Cheriha Dkik

Tarek Cheriha Dkik, politòleg i activista antiracista i pel dret a l’habitatge de Salt, és militant del Sindicat de l’Habitatge de Salt des de la seva fundació l’any 2021, i membre d’UCRF a Comarques Gironines.


Ursula Santa Cruz Castillo

Psicòloga, psicoterapeuta corporal, investigadora descolonial i antirracista. Feminista i activista antirracista. Doctoranda en el programa Persona i societat en el món contemporani (UAB).

Té amplia experiència com a dinamitzadora i facilitadora de grups. Formadora i investigadora en l’abordatge i la recerca de les violències vers les dones migrades i racialitzades. Els seus àmbits d’interès són la interseccionalitat, racisme, migracions i salut psicològica. Ha realitzat estudis i consultories al voltant dels temes. És docent col·laboradora de la UOC des de l’any 2023. És integrant de la Asociación Sembrar: Incidencia para la transformación social.


Vale Mengana

És una professional multidisciplinària amb una trajectòria que integra el benestar físic, social i emocional, centrant-se en els drets sexuals i l’educació ambiental des d’una perspectiva antiracista, descolonial i feminista. Participa activament en la Asamblea Anti Extractivista i La Red Feminista de chilenas en Bcn, a més de formar part del col·lectiu “Amb les amigues i a la casa” i del Movimiento Socioambiental de la Valle del Huasco.


Valeria Guzmán

Valeria Guzmán és una periodista salvadorenya. Ha treballat a La Prensa Gráfica i El Faro (El Salvador). El 2020 va formar part de l’equip guanyador del Premi de Periodisme en Profunditat atorgat per l’Associació Interamericana de Premsa (SIP). Té un màster en Estudis de Gènere per la Universitat de Cadis (Espanya). També és consultora independent en matèria de gènere i mitjans per a Amèrica Llatina.


Vanesa Cufre

Vanesa és periodista i activista transfeminista. La seva experiència personal l’ha portat a defensar la necessitat de crear espais inclusius i segurs per a les persones trans i la seva inserció al mercat laboral així com promoure la visibilitat i els drets de les treballadores sexuals. Des del 2006 va formar part dels col·lectius LGBT per a l’aprovació de les lleis de Matrimoni Igualitari i d’Identitat de Gènere, així com el Contingent Laboral Trans a l’estat nacional argentí.


Youssouf Kone

Youssouf és president de Limbo Producciones, una associació productora sense ànim de lucre que lluita per la visibilitat de les persones racialitzades a les pantalles espanyoles. També forma part de Zsongo, una associació que lluita pels infants, donant-los referents i de Zsongo Club, una festa que neix com a resposta al racisme i exclusió en els espais d’oci cap a les persones negres.


Dinar dissabte: Africanchoise

Xef que té passió per crear experiències úniques.